2018 participant:

Zen practice helped to clear the mind and focus on NVC. For me, as relatively inexperienced Zen-meditator it was interesting to know more about the spiritual basis of NVC and to realize the importance of attention/mindfulness and empathy/compassion for Zen and NVC.

I am very enthusiastic about this retreat and I would advice it to anyone who experiences conflicts in professional and private settings or has trouble to stand up for his/her needs in an effective way. You learn to communicate about your own needs and those of others. By doing so you will be able to connect to each other and find win-win perspectives in almost any situation.

(Sander, The Netherlands – 2018 Retreat)

Deze retraite/workshop is een intensieve reis naar het ontdekken van nieuwe inzichten, en praktische vaardigheden in de relatie tussen GC en Zen. GC is gebaseerd op de principes van geweldloosheid - een natuurlijke staat van compassie wanneer geen afkeer in ons hart aanwezig is-. De GC vaardigheden gaan ervan uit dat wij met elkaar verbonden zijn en elkaar nodig hebben. Dit uitgangspunt is nagenoeg gelijk aan het Zen Boeddhisme dat uitgaat van een non-dualistische staat van zijn, realiserende dat alle levende wezens met elkaar verbonden zijn. We zullen de relatie tussen beide ten volle uitdiepen. De kennis en vele praktische oefeningen in GC nemen we in de zenmeditatie mee om diep in ons te laten indalen.Wat jouw motivatie ook is om GC te onderzoeken het vereist de wil om je denken en gedrag te onderzoeken, en eventuele moraliserende oordelen te willen transformeren die in de weg staan van een compassievolle houding. GC helpt om conflicten te voorkomen en op te lossen, persoonlijke pijn en relaties te helen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid. Het is een manier om in de wereld te staan met de intentie om aandacht te hebben voor de behoeften van alle levende wezens.

Tijdens het dagprogramma is er tijd voor interactie tussen de deelnemers, voor vragen en dialoog.

De retraite wordt in het engels gegevens en is geschikt voor deelnemers met en zonder ervaring in Geweldloze Communicatie of Zenmeditatie.

Optionele extra dag - Verdieping van de relatie tussen Geweldloze Communicatie en Zen Boeddhisme. 

Deze dag is speciaal interessant voor zen beoefenaars, of iedereen die de relatie of verschillen tussen Geweldloze Communicatie en Zen Boeddhisme wil uitdiepen. We zullen relevante en fundamentele beginselen van de Boeddhistische psychologie in relatie tot de westerse psychologie onderzoeken. Andere aspecten kunnen zijn het naar voren brengen van je eigen spiritualiteit in relatie tot de afgelopen dagen.

We zullen ruimte creeeren voor discussie die tot de verdieping van het onderwerp zal bijdragen. Een leerpad voor ons allen gedurende deze speciale dag!

Onze leraar is Ruud Baanders, wil je meer te weten komen over Ruud raadpleeg zijn website  http://www.mahakaruna.org.uk/ruud.html. Naar aanleiding van de retraite 2018 is een artikel verschenen in de Nieuwsbrief van Zen Peacemakers Lage Landen, lees verder https://zenpeacemakers.nl/praktisch-pad-compassievol-leven/#more-3836.

Day Schedule

Day 1
17.00-18.00 arrival
19:00 Dinner
20.00 Opening Retreat
21:00 Meditation (zazen)
21:30 Preparing for the night

Day 2 and 3
06:45 Meditation (zazen, kinhin, zazen)
08:30 Breakfast
09:30 NVC
13:00 Lunch + Break
15:30 NVC
19:00 Dinner
20:30 Zazen, sutra recitation
22:00 Preparing for the night

Day 4
As day 2 and 3
20:00 Closing retreat
21:00 Zazen, sutra recitation
22:00 Preparing for the night

Day 5
6:45 Meditation (zazen, kinhin, zazen)
8:30 Breakfast

Ending retreat and departure for those of 5-day retreat

Optional day 5 (10th of june)
10:00 Retreat Deepening Zen and NVC
13:00 Lunch + Break
15:30 Retreat Deepening Zen and NVC
19:00 Dinner
20:00 Zazen, sutra recitation
22:00 Preparing for the night

Day 6 (11th of june)
Ending retreat and departure after breakfast for those who did the optional day.

Deze retraite wordt in het Engels gegeven!

Dag programma

6:45 Meditatie (zazen, kinhin, zazen)
8:30 Ontbijt
9:30 Workshop
13:00 Lunch
15:00 Workshop
18:30 Diner
20:00 Meditatie (zazen, kinhin, zazen)
21:30 Nachtrust

Ben je geinteresseerd?

Terug naar Retraite Agenda